Pounding rice cakes: Mochi-tsuki

Mochi is Japanese rice cake made of mochigome (glutinous rice).
First glutinous rice is steamed. Then two people will alternate the work, one continue pounding it over and over again until it is completely smooth and the other turning and wetting the mochi.

中谷堂高速餅つき

Beating steamed rice with a mallet/NAKATANIDOU, wagashi shop / Photo: J Matsumoto

NAKATANIDOU (Wagashi shop, Nara city)
中谷堂の高速餅つき

 

餅つき

餅はもち米からできています。
まず、もち米を蒸します。それから2人で交互に作業をするのですが、1人が杵でもち米を打ちつけ、もう1人が餅と杵がくっつかないように適度な水で湿らせ、完全に滑らかになるまでつき続けます。

The traditional mochi-pounding ceremony in Japan

In Japan it is traditionally made in a ceremony called mochi-tsuki. It is the annual event of new year’s eve. Mochi is, along with rice, the oldest food and dedicated to the divinities.

餅つき大会

Ise Okage-yokocho, 伊勢おかげ横丁

At New Year, mochi is invariably grilled or put into “soup with rice cakes and vegetables” (Zouni: 雑煮) and eaten.

餅

Mochi

雑煮

Zouni

日本の伝統的な餅つき行事

日本には餅つきと呼ばれる伝統行事があり、年末のイベントになっています。餅は米同様、もっとも古くからある食品で、神様に供えられます。
正月には、餅を焼いたり、雑煮にして食べたりします。